Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ελιά, δέντρο ευλογημένο!



Φέτος είχαμε βεντέμα! Δηλαδή, ενώ στην Κρήτη πολλά ελαιοτριβεία δεν άνοιξαν, δεν στρώθηκαν παλέτσες στα χωράφια, εμείς, μετά από χρόνια, στα 18 ελαιόδεντρα βγάλαμε περίπου ... 65 κιλά λάδι! Χαράς ευαγγέλια!!!

Ευλογημένο δέντρο η ελιά!





 


 


 


 


κι ευλογημένος ο καρπός της!
 
  




 


 

 
Με την ευκαιρία, ξαναδιάβασα στο χωριό το βιβλίο της Τατιάνας Σταύρου που κυκλοφόρησε το 2001 από τις εκδόσεις Ηλίβατον με τίτλο "Ελιά: Η βιογραφία ενός δέντρου. Μία ασυνήθιστη μυθιστορία". 

Στις 278 σελίδες του, περιγράφει το ρόλο που έπαιξαν η ελιά και τα προϊόντα της στη ζωή των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Περιέχει κείμενα της Σταύρου που άρχισαν να γράφονται από το 1930 και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως η Νέα Εστία, σε βιβλία και αλλού. Έχουν χωριστεί σε ενότητες (π.χ. Γενεαλογικά κ.ά.), όπου π.χ. στην ενότητα "Η ελιά στη λογοτεχνία μας", ανθολογούνται έργα 69 ελλήνων συγγραφέων, ενώ περιλαμβάνονται επίσης 174 αποσπάσματα από 120 έργα.
Την επιμέλεια της έκδοσης έκανε η Γεωργία Τσάκωνα, ενώ για την καλή βιβλιογραφική και συνολική παρουσίασή του συνέβαλαν επίσης η Τούλα Κόντου και η Στέλλα Χατζημαρή. 
Αξίζει ν' αναζητηθεί και να διαβαστεί, είναι όλο το βιβλίο σαν ένας ύμνος στην ελιά και στο λάδι, τα κείμενα εκπέμπουν την ευαισθησία, την κουλτούρα, την ευγένεια και καλοσύνη ψυχής που πρέπει να είχε η συγγραφέας των.

2 σχόλια:

  1. Η ζημιά στις ελιές φέτος ήταν τεράστια και στην Πελοπόννησο και στη Στερεά λόγω ενός εντόμου (δεν θυμάμαι... ονοματεπώνυμο)που την άνοιξη του '13 κατέστρεψε τον ανθό. Ελάχιστα ελαιοτριβεία λειτούργησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο και του χρόνου!
    Γιατί όμως "μετά από χρόνια", ε; Είχαμε τεμπελιάσει τα προηγούμενα χρόνια και τις αφήναμε αμάζευτες;; Μήπως; :)))))
    Σας χάρηκα πολύ στις φωτο όλους!
    Είναι και δική μας οικογενειακή υπόθεση, εφέτος όμως δεν είχανε οι ελιές... οπότε ξεκούραση και του χρόνου πάλι. Έτσι κ αλλιώς είχαμε αρκετό λάδι από πέρσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή