Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Το περιοδικό "Βιβλιοθήκες και Πληροφόρηση" στα πρώτα του βήματα


 
Η φωτογραφία στο πρώτο τεύχος του περιοδικού, Ιούλιος 1984, από την ημερίδα ΤΕΕ - ΕΕΒ με τίτλο "Η πληροφορική στην πληροφόρηση: Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Τεκμηρίωσης στην Ελλάδα". Διακρίνονται, ανάμεσα στους άλλους,  η Άννα Σολωμού, Προϊσταμένη τότε της Μονάδας Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης ΤΕΕ και ο Βαγγέλης Μπούμπουκας, Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Συνεχίζοντας το ξεφύλλισμα των πρώτων τευχών του περιοδικού "Βιβλιοθήκες και Πληροφόρηση", και με την ευκαιρία των μεθαυριανών εκλογών στην Ένωση Βιβλιοθηκονόμων, θα θυμηθώ τις εκλογές που έγιναν στις 26 Απριλίου 1985.

Μέχρι τότε,   η σύνθεση του Δ.Σ. ήταν η εξής:

Φέσσα Ρωξάνη, πρόεδρος
Ζαχιώτη Νίκη, γραμματέας
Χατζοπούλου Κατερίνα, αντιπρόεδρος
Γεροστάθη Σταυρούλα, ταμίας
Άνθη Έλλη, ειδ. γραμματέας
Βασιλάκου Έμμη, μέλος
Θανοπούλου Κατερίνα, μέλος
Μορελέλη Μερσίνη, μέλος
Σκανδάλη Νίνα, μέλος
Κάλτσας Γιάννης, αντιπρόσωπος επαρχίας
Παντελιά Γεωργία, αντιπρόσωπος επαρχίας
Χριστοδούλου Βασιλική-Στυλιανή, αντιπρόσωπος επαρχίας

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την παρακάτω σύνθεση:

Ζαχιώτη Νίκη, πρόεδρος
Χατζοπούλου Κατερίνα, γραμματέας
Μακροθύμιου Ελένη, αντιπρόεδρος
Κορρές Νικόλαος, ταμίας
Κάλτσας Γιάννης, ειδ. γραμματέας
Καρακώστας Δημήτρης, μέλος
Καυγά Γλυκερία μέλος
Ξεροβάσιλας Παναγιώτης, μέλος
Σκανδάλη Νίνα, μέλος
Γκόβελα Ντίνα, αντιπρόσωπος Στερεάς Ελλάδας
Λύρα Μαρία, αντιπρόσωπος Πελοποννήσου
Μητράγκας Γιώργος, αντιπρόσωπος Β. Ελλάδας

Οι άξονες πάνω στους οποίους έκρινε το νέο Δ.Σ. ότι θα  έπρεπε να κινηθεί ήταν η επαγγελματική αποκατάσταση των βιβλιοθηκονόμων, η αποτελεσματική λειτουργία των βιβλιοθηκών μέσω σωστής νομοθεσίας και η πλήρης αναγνώριση της Ένωσης ως επίσημου φορέα του κλάδου. Με βάση τους άξονες αυτούς, έθεσε τους παρακάτω στόχους, οι οποίοι παρουσιάζονται αναλυτικά στο τεύχος 4 (Σεπτέμβριος 1985):
  • Νομοθεσία - Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών
  • Επιμόρφωση - Σεμινάρια
  • Μετάφραση - Έκδοση Dewey
  • Μεταφορά Βιβλιοθηκών από ΥΠΕΕ σε Υπ. Παιδείας
  • Σχολικές Βιβλιοθήκες
Ήδη, στο τεύχος Μαρτίου 1986 δημοσιεύονται οι δραστηριότητες της Ένωσης με σημαντικά χαρακτηριστικά την παρουσίαση συγκεκριμένων θέσεων και ενεργειών του Δ.Σ. και την πλούσια συμμετοχή των μελών στις Επιτροπές της Ένωσης.
 
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να έκανε κανείς μια έρευνα διαδρομών για τα ζητήματα που έθετε το Δ.Σ. από τότε μέχρι και σήμερα. Τι έγινε από τότε, τι έμεινε στη μέση, ποια αναμένονται ακόμη μετά από σχεδόν 30 χρόνια.

Αντιγράφω από το πρόγραμμα του 1986:

"... Οι μεμονωμένες ενέργειες  που γίνονται όλο και πιο συχνά σήμερα για τη μηχανοργάνωση των βιβλιοθηκών, κυρίως στο χώρο των Πανεπιστημίων, χωρίς καμιά πρόβλεψη και ως προς την συμβατότητα των συστημάτων και ως προς την τεχνική επεξεργασία  του υλικού, εντείνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα διαιωνίζοντας τις κακές καταστάσεις. Πιστεύουμε πως μια επιτροπή πρέπει ειδικά και άμεσα να ασχοληθεί με το θέμα..."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου