Πόσοι γνωρίζουμε ότι το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης από το πολύ γνωστό βιβλίο του διάσημου Άγγλου ιστορικού Χομπσμπάουμ "Η εποχή των άκρων" είναι έργο του γνωστού καλλιτέχνη Γιάννη Βαλαβανίδη. Αλλά, αν δεν το ξέραμε, τουλάχιστον υπάρχει η πληροφορία μέσα στο βιβλίο.
Πώς θα μαθαίναμε όμως ότι και το εξώφυλλο από την "Ιστορία του σουρρεαλισμού" του Μωρίς Ναντώ είναι επίσης έργο δικό του, αφού ούτε στο βιβλίο δεν αναφέρεται;
Έργα δικά του είναι και τα εξώφυλλα στις "Ωδές" του Κάλβου και στα σπουδαία βιβλία του Δημήτρη Χατζή από τις εκδόσεις "Κείμενα" και στο πολύ γνωστό βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά "Εξάρτηση και αναπαραγωγή" από το "Θεμέλιο" και σε τόσα άλλα, που ευτυχώς μας έδωσε την ευκαιρία το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας να ενημερωθούμε και να απολαύσουμε στην Έκθεση για την Τέχνη του εξωφύλλου που υπάρχει στο πολύ καλό βιβλιοπωλείο του στην Αθήνα.
Ο Γιάννης Βαλαβανίδης, όπως λέει ο ίδιος στο φυλλάδιο της Έκθεσης, συνεργάστηκε με πολλούς εκδοτικούς οίκους για τη σχεδίαση εξωφύλλων, ξεχωρίζει όμως ιδιαίτερα τη συνεργασία του με το Φίλιππο Βλάχο και τις εκδόσεις "Κείμενα", με τους Μίμη Δεσποτίδη και Θόδωρο Μαλικιώση και τις εκδόσεις "Θεμέλιο", με τους Σάμη Γαβριηλίδη και Λουκά Ρινόπουλο και τις εκδόσεις "Πλέθρον". Πρόσωπα και εκδοτικοί οίκοι που έχουν γράψει ιστορία στα εκδοτικά πράγματα της χώρας μας.
Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην οδό Αμερικής 13 στην Αθήνα και η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου. Αξίζει μια επίσκεψη!
Να αυτά τα ωραία χάνω όταν δεν είμαι στην Αθήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει, έχει μια αλήθεια αυτό, όμως... κερδίζεις άλλα. Δεν είμαι σίγουρη τελικά προς τα πού να γέρνει η ζυγαριά καλύτερα. Εξάλλου, υπάρχει πλέον και το Ιντερνετ για κάποια πράγματα. Πάντως, όντως, στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, πέρα από τα βιβλία, υπάρχουν πάντα πολύ ενδιαφέρουσες μικρές, όχι φωναχτές αλλά ιδιαίτερες εκθέσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε Κατερίνα για την πληροφορία...που δεν άφησες να χαθεί στη σκόνη των ημερών
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Λύσιππε. Η αλήθεια είναι ότι το είχα καιρό και πραγματικά δεν ήθελα να μείνει έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφή