Σελίδες

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Το δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει την ιστορία του


Παίρνοντας αφορμή από τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη περί τοποσήμων διχασμού αναφερόμενος στον Άη Στράτη και αδυνατώντας, καλύτερα αρνούμενη, να αναλύσω επί της ουσίας τα λόγια του, ήρθαν στη σκέψη μου πρόσωπα που πέρασαν δυο και τρία και περισσότερα ίσως χρόνια της ζωής τους, για "επ' αόριστον διαβίωση" σ' εκείνο το νησάκι του Αιγαίου, όχι από επιλογή, όχι γιατί έσπειραν τον διχασμό, μα γιατί ήταν αριστεροί, κομμουνιστές, δημοκράτες που δεν άρεσαν στην κυρίαρχη τάξη που διαφέντευε.  Κι ήρθαν στη σκέψη μου ο Γιάννης Ρίτσος, ο Άρης Αλεξάνδρου, ο Μάνος Κατράκης, ο Μενέλαος Λουντέμης, παλιότερα ο Βάρναλης και ο Γληνός κι ακόμη παλιότερα ο Μπεναρόγια και πολλοί άλλοι, όλοι "επικίνδυνοι" και "διχαστικοί"!

Κάνοντας ταξίδια ο νους, θυμήθηκα μια παλιότερη δήλωσή του ίδιου ότι δεν μπορούν οι 17ρηδες να γνωρίζουν τι έγινε π.χ. το 1963 όταν δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης.

Κι ύστερα, μπαίνοντας για μια εικονική περιήγηση στο Μουσείο Δημοκρατίας του Άη Στράτη, στην κεντρική σελίδα του ιστότοπου διαβάζουμε μια σοφή κουβέντα του Φίλιππου Ηλιού:

Στα δικαιώματα του πολίτη
θα έπρεπε να ανήκει
και το δικαίωμα
να γνωρίζει την ιστορία του.

 Να τη γνωρίζουμε όμως, όχι ν' αναμασάμε...

5 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά Κατερίνα.Μια ευρύτερη οπτική θα ήταν:
    -Δεν είναι δικαίωμα του πολίτη η ιστορική γνώση αλλά Υποχρέωση του
    -Η υποχρέωση αυτή αφορά όχι μόνο την εθνική του ιστορία αλλά την παγκόσμια-τουλάχιστον για τον 20ο αιώνα
    -Αφορά επίσης κάθε "ιδεολόγο".
    Αλλιώς,και σύμφωνα με όλα τα τεκμήρια και μαρτυρίες, ο Αη-Στράτης μπροστά στη Κολιμά ή στον πολικό κύκλο ήταν διακοπές στο Αιγαίο,και σίγουρα οι Γιάννης Ρίτσος,ο Μάνος Κατράκης, ο Μενέλαος Λουντέμης,ο Βάρναλης κ.α. ΔΕΝ έμαθαν ποτέ και τίποτα για τους Μάντελσταμ,Βαρλαάμ Σαλαμόφ,Σέρζ,Αχμάτοβα και τόσους άλλους.Και οι πληροφορίες/καταγγελίες διεθνώς Υπήρχαν ήδη πριν τον πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα Λύσιππε και μάλιστα είχα στο νου να το συμπληρώσω στο τέλος του σημειώματος. Βέβαια, το δικαίωμα και η υποχρέωση μπορείς να τα δεις και αλληλοτροφοδοτούμενα και ξεχωριστά ως έννοιες. Εδώ έμεινα στο δικαίωμα, την κουβέντα του Ηλιού, γιατί ταίριαζε και με τη δήλωση του πρωθυπουργού να ονομάσει τόπο διχασμού τον Άη Στράτη, θεωρώντας ότι μας αφαιρεί το δικαίωμα να γνωρίζουμε την ιστορία. Κι εδώ βέβαια έρχεται το δεύτερο θέμα που αναφέρεις που τι να πω... Δεν διαφωνώ, αλλά δεν είναι τόσο απλό να καταδικάσω αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, ας μην πούμε το μη χείρον βέλτιστον...
      Καλύτερη χρονιά!

      Διαγραφή
  2. Λιτή, αιχμηρή και ουσιαστική η τοποθέτησή σου.
    Τι κρίμα όμως που θα αναγνωσθεί από λίγους, ενώ το ομαργαριτάρι" του κυβερνήτη μας από πολλούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α Ευρυτάνα, με κάνεις να σκέφτομαι εκείνο το ... "γιατί αλήθεια γράφω;"! Απέχω κι απ' το facebook, οπότε η εμβέλεια μικρή έτσι; Τα λόγια σου είναι όπως η γραφή σου, ευγένεια, καθάρια ματιά, όπως τα βουνά του γενέθλιου τόπου σου. Σ' ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ σε ευχαριστώ το τιμητικό σχόλιο.
    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή