Σελίδες

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Βιβλιοθήκες και Αγανακτισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες


Πολύ ωραία η ιδέα τoυ Greek Libraries - Scoop.it και της Κατερίνας Κεράστα (Χρόνια Καλά και Πολλά Κατερίνα, καλή δύναμη) να μας ενημερώσει για τις βιβλιοθήκες των Αγανακτισμένων της Αμερικής μέσα από το σχετικό άρθρο του τελευταίου Lifo. Πράγματι, αν αναζητήσει κανείς στο Διαδίκτυο, θα βρει πλούσιο υλικό για τη συμβολή των βιβλιοθηκών και τη συμμετοχή των βιβλιοθηκονόμων στο κίνημα των Αγανακτισμένων της Αμερικής.

Αλλά επειδή ανώνυμος σχολιαστής στο παραπάνω άρθρο δείχνει επιφυλακτικός και ο ίδιος ή η ίδια δεν θα πήγαινε λέει να διαβάσει σε ένα δημόσιο χώρο, και επειδή το μήνυμα και ο συμβολισμός αυτών των πρωτοβουλιών ασφαλώς ερμηνεύονται, βρήκα πολύ ενδιαφέρον και παραπέμπω στο άρθρο της Barbara Fister με τίτλο "Why the Occupy Wall Street Movement Has Libraries", Library Journal, Oct. 27 2011, όπου η συγγραφέας τονίζει ότι η δράση αυτή είναι κάτι που δημιουργεί κοινότητα:

"...It's more a way to define the community through a culturally meaningful form of sharing, a physical impulse to pass books from one hand to another. It's what you do when you come together: you pool your books so that they can be browsed and shared. Sharing books is communal nourishment, like breaking bread...."

Ενδιαφέρον και το βίντεο με τίτλο Libraries and Occupations (Βιβλιοθήκες και Καταλήψεις) όπου ο Matthew Battles (συγγραφέας και του βιβλίου "Library: an unquiet history) συγκρίνει τις βιβλιοθήκες και το κίνημα Occupy Libraries σήμερα με το ριζοσπαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 19ο αιώνα. Και αυτός απαντάει το ίδιο στο παραπάνω ερώτημα, οι βιβλιοθήκες αυτές παρέχουν μια ευκαιρία για ανάγνωση και συζήτηση (providing a forum for reading, for conversation... a space to share...). Είναι σύντομο και αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς.

Χαίρομαι και εκτιμώ τους Αμερικάνους βιβλιοθηκονόμους και υπενθυμίζω τη στάση που είχαν πάρει για τον περίφημο Πατριωτικό Νόμο (Patriot Act), τότε που η κυβέρνηση Μπους, μετά την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων το 2001, έδινε τη δυνατότητα με νόμο να ελέγχονται τα προσωπικά δεδομένα και μέσα από τη χρήση των βιβλιοθηκών, και τότε μεγάλος αριθμός των βιβλιοθηκονόμων της Αμερικής αλλά και η Ένωσή τους (American Library Association) αντέδρασαν σθεναρά και αποφασιστικά ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Γενναίες αντιδράσεις που αξίζει να έχουμε υπόψη μας.

 Φωτογραφικό υλικό από το κίνημα "Occupy Libraries" 

2 σχόλια:

  1. Καταρχάς χρόνια πολλά και δημιουργικά. Κατά δεύτερον να προσθέσω στην αρθρογραφία που δίνεις και ανάλογο άρθρο της Αυγής (6/11/2011)με τίτλο "η λαϊκή βιβλιοθήκη" (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=649835).
    Τρίτο και τελευταίο: κάτι τέτοια υπενθυμίζουν την ουσία της δουλειάς μας που πολλές φορές ξεφεύγει από τα συνέδρια και τους τοίχους των βιβλιοθηκών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τις ευχές Γιώργο και για την υπενθύμιση του δημοσιεύματος στην Αυγή. Σίγουρα η επιστημοσύνη δεν αναιρεί την κοινωνική παρέμβαση (κοινωνικά ζώα δεν είμαστε άλλωστε;) και η συμμετοχή μας στα επιστημονικά δρώμενα δεν αναιρεί την ανάγκη (και υποχρέωση θα έλεγα) για τη διατύπωση ενός λόγου που μπορεί να είναι και εκτός του αποδεκτού (κατεστημένου;) πλαισίου. Καμιά φορά αυτό το αποδεκτό θεωρείται και "κόσμιο" και η ελεύθερη διατύπωση (άλλης) άποψης σε καθιστά γραφική φιγούρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή